Vecka 20

2011-08-08 // 15:53:00 // © Linda Åberg
För er som inte är intresserade så beklagar jag inlägget ;)

Vecka 20

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

JAG: Visst börjar det att synas utanpå kläderna nu, precis som ni har sett :) Halsbränna har jag haft till och från även innan graviditeten på grund av mitt magsår som jag hade tidigare under året, och förstoppning tänker jag inte ens uttala mig om för det känns som en slags information ni inte är intresserade av ;)
Ett stödbälte fick jag av min sjukgymnast för flera veckor sedan, det hjälpte ett tag men nu kvittar det ifall jag använder det eller inte.


Fostret:
Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

SKRUTTET: Jag har svårt att tro att klutt kommer att växa sig så stor som 25 centimeter den här veckan, det tro jag inte alls faktiskt. Känns som att det är ett mindre barn jag går och bär på.

 

KÄLLA


Mimmi Naveed

Sista chansen i veckans blogg, länkning på 900-1400 bes!

Good luck!

2011-08-09 / 13:22:19 / http://mimmiiiss.blogg.se/Här kan du kommentera inlägget

Namn


Mail


URL


Skriv


Spara uppgifterna

Trackback


RSS 2.0